Kohti vieläkin parempaa kohtuuhintaista äänenlaatua

Maahantuojan vinkit Thorensin käytännön hienosäätöön

Thorensin mallisto on tarkoituksenmukaisesti suunniteltu niin, että jokainen löytää sopivan soittimen. Automaattisoittimien säätömahdollisuudet ovat kuitenkin kapeammat kuin manuaalisoittimien. Siksipä haluamme hieman kertoa mitä Thorensin soittimista voi saada irti jos harrastus saa sellaisia mittasuhteita että vakiokokoonpanoa haluaa vähän viritellä.
Pienillä lisävinkeillä soittimista saadaan paljon enemmän irti kuin monet uskaltavat kuvittelevakaan. Lue mallikohtaiset vinkit alla

 

TD170 / TD190

Näissä soittimissa on Ortofonin OM10 äänirasia, johon sopivat Ortofonin OM20 ja OM30 varaneulat. Pelkästään neulaa vaihtamalla näistä soittimista saadaan vieläkin parempi äänenlaatu. Äänirasiaa ei tarvitse irrottaa tai säätää mitenkään – riittää että vaihdat neulan ja jatkat soittoa. Useimmilla Thorens-jälleenmyyjillä neulaa on joko saatavana suoraan tai tilauksesta. Ortofonin esite rasiasta ja niiden eroista on nähtävillä täältä.  OM30 on erityisesti suositeltava vaativampaan musiikin kuunteluun. Vaikka OM10:n elliptisellä neulalla saadaan pyöreäneulaista parempi diskanttitoisto, OM30 fine line nude on vielä tarkemmin hiottu ja vaikka kosketuspinta-alaa on enemmän levyä vasten, se kuluttaa levyä vähemmän. Varaneuloja voi kysyä vaikkapa täältä tai muilta paikallisilta Thorens-jälleenmyyjiltä.

TD240 / TD295

Näissä soittimissa on Thorens TAS 267 rasia, johon sopii Audio-Technican AT95 varaneula, mutta myös Shibata-hionnalla varustettu AT95:n neula. Shibata-hionta on alunperin kehitetty 4-kanavaiselle LP-levylle. Hionnan terävämpi reuna on kapeammalla pyöristyssäteellä, jolloin se seuraa levyä tarkemmin. Neulan vaihto on helppoa, eikä rasiaa tarvitse säätää millään tavalla tehdassäädöistään. Helsingissä neulaa on saatavilla esimerkiksi täältä.

Useiden hifilehtien vertailuissa on todettu, että näiden soittimien rakenne ja äänivarsi kestäisi myös paria kertaluokkaa paremman rasian. Helpoimmalla pääsee kun vaihtaa Ortofonin Bronzen tai peräti Blackin alkuperäisrasian tilalle.  2M rasiat ovat 0,8mm korkeampia kuin Thorens TAS 267, mutta tämä ei vielä vaadi äänivarren nostoa ja äänenlaatu paranee merkittävästi alkuperäisrasiaan verrattuna. Ortofonin Red tai Blue eivät välttämättä ole vaihtoehtoja, koska neulaa vaihtamalla pääsee parempaan tulokseen kuin Ortofonin perusrasioilla. Sen vuoksi suosittelemme joko Bronzia tai Blackia näiden soittimien äänenlaadun jatkeeksi, jos neulanvaihto ei riitä.

 

TD203 – rasian vaihto – helpompaa kuin luulet!

TD203 on varustettu uni-pivot äänivarrella – äänivarsi joka on monen hifistin tavoitteena. Thorens on tuonut uni-pivot varren myös budjettikategoriaan, mutta ensiasennusrasia ei anna täyttä oikeutta soittimen äänenlaadun kyvykkyydelle. Olemme etsineet sopivia rasioita tähän soittimeen ja useiden vertailujen jälkeen löytäneet Shelterin 201 MM-rasian olevan ensinnäkin edullinen, mutta lisäksi erittäin kyvykäs rasia. Rasian joustavuus sopii TP82 uni-pivot varren teholliseen massaan, jolloin tuloksena on täydellinen sopivuus resonanssitaajuuden puolesta.

Rasian vaihtoon ei riitä pelkkä rasian mekaaninen asennus. Myös äänivartta pitää hieman nostaa. Se onnistuu helposti, jos sinulla on tähtipääruuvimeisseli sekä 22mm kiintoavain (jakoavain käynee myös). Poista levylautanen, suojaa äänirasian neula ja kiinnitä äänivarsi kunnolla pitimeensä. Käännä soitin varovasti sivuttain tai ylösalaisin. Äänivarren kiinnityskohdassa on pieni muovinen kotelo, jossa ruuvi. Aukaise ruuvi ja raota muovikuorta varovasti, ilman että alla olevat johtimet vaurioituvat. Nyt avaa 22mm avaimella mutteri ja poista se. Sen jälkeen avaa toista 22mm mutteria niin että äänivarsi löystyy. Soittimen yläpinnassa oleva kirkas prikka pyörii nyt ja voit säätää äänivarren korkeutta (Shelterin MM-rasian kohdalla korotus noin 3mm, mutta jätä tilaa mahdolliselle levymatolle jota myös suosittelemme). Tavoitteena on että soittaessasi levyä äänivarsi on vaakasuorassa (kun neula on levyn pinnassa). Ota huomioon myös mahdollinen levymatto sekä äänilevyn korkeus – tarkista siis oikea korkeus niin että levylautanen, mahdollinen levymatto sekä itse äänilevy ovat asennettuna ja neulasuojus poistettuna tätä varmistusta varten. Laita neulasuojus välittömästi takaisin ennenkuin säädät prikkaa uudestaan.

Kun löydät korkeuden jolla äänivarsi soi suorassa, kiinnitä mutterit ja laita muovisuojus takaisin paikalleen.

Tämän jälkeen kohdista äänirasia soittimen mukana tulleella kohdistuslevyllä, säädä neulapaino sekä anti-skating normaalisti.

Jos tuntuu vaikealta, laita meille sähköpostia ja autamme.

TD206/209/309

Nämä ovat todellisia audiofiilin soittimia, jotka soivat yllättävän hienosti vakiorasiallakin.

Näissä soittimissa on Thorens TAS 267 rasia, johon sopii Audio-Technican AT95 varaneula, mutta myös Shibata-hionnalla varustettu AT95:n neula. Shibata-hionta on alunperin kehitetty 4-kanavaiselle LP-levylle. Hionnan terävämpi reuna on kapeammalla pyöristyssäteellä, jolloin se seuraa levyä tarkemmin. Neulan vaihto on helppoa, eikä rasiaa tarvitse säätää millään tavalla tehdassäädöistään. Suomessa neulaa on saatavilla esimerkiksi täältä.

Näihin soittimiin sopii Shelterin rasiat resonanssitaajuutensa puolesta. Äänivarren korkeuden säätö on kuten TD203:ssakin – tarvitset lähinnä 22mm kiintoavaimen. Emme kuitenkaan voi olla suosittelematta legendaarisia Deccan äänirasioita, jotka nykyään kulkevat nimellä ”London”. Erityisesti London Super Gold on eräs maailman parhaista rasioista omassa hintaluokassaan, etenkin kevyelle musiikille. Londonin rasian kanssa tarvitset 5 gramman lisäpainon, jonka saat myös Thorens-jälleenmyyjältä rasian kanssa.

Klassiselle musiikille suosittelemme kuitenkin Shelterin MC-rasioita, esim 301 ja 501.

 

 

 

Menu